SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš odabarna za pilot projekt Škola budućnosti

. Objavljeno u Novosti

Na objavljeni natječaj za projekt Škola budućnosti - Inovativni STEAM program iz umjetne inteligencije koji je trajao do 31.siječnja 2021. godine javila se Martina Jerkovć univ.spec.oec., te je između više od 250 škola diljem Hrvatske i susjedstva među 60 izabranih škola izabrana i Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš.

Cilj je smanjivanje jaza koji postoji između IT sektora i obrazovanja stvaranje tehnološke budućnost najmlađih uzrasta i pomaganje školama prilikom uvođenja u svijet umjetne inteligencije i postavljanje Hrvatske među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih uz poticanje na inovativnost i poduzetništvo.

Škola budućnosti krenut će s radom polovicom ožujka. Odabrane će škole formirati grupe učenika koji će biti uključeni u projekt i istraživanjem UN ciljeva održivosti.

21.2.2021. Međunarodni dan materinskog jezika

. Objavljeno u Novosti

Materinski jezik je bogatstvo prema kojem bi se svaki čovjek trebao odnositi s ljubavlju i poštovanjem. Svrha obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika je očuvanje jezične raznolikosti kao najvećeg bogatstva koje su nam ostavili preci.

Svjestan njegove važnosti, UNESCO je 1999. godine donio odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika, želeći nas podsjetiti na obavezu očuvanja vlastitog jezika, ali i jezične raznolikosti na globalnoj razini. Izumiranje koje prijeti brojnim jezicima diljem svijeta prijetnja je i svijetu u cjelini, zbog bogatstva koje se na taj način gubi u nepovrat.

Međunarodni dan materinskog jezika u Srednjoj školi Ivana Meštrovića Drniš obilježen je aktivnošću kroz eTwinning događaj koji je organizirala Martina Jerković univ.spec.oec. Na događaj se prijavilo ukupno 50 sudionika. Sastanak je održan 21.2.2021. u jutarnjim satima online putem Adobe Connect od 9:30-10:30h u eTwinning sobi za sastanke na kojem su sudionici prokomentirali provedene aktivnosti s učenicima te objave na Padletu.

Aktivnosti koje su navedene za obilježavanje ovog događaja bile su istraživanje riječi koje su koristili naši djedovi i bake, a sada se rjeđe koriste. Upoznavanje s dijalektima. Čitanje pjesama s dijalektima. Objavljivanje na Padletu riječi iz zavičaja koje se danas rjeđe koriste. Važno je samo osvještavanje učenika o bogatstvu znanja materinskog jezika.

Srednja škola Ivana Meštrovića Škola ambasador europskog parlamenta ugostila EPAS Medu

. Objavljeno u Novosti

U školskoj godini 2020./2021. naša škola se priključila programu Škola ambasador Europskog parlamenta. Cilj programa je podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji.

Martina Jerković univ.spec.oec. prof.savjetnik pokrenula je postupak apliciranja te uz brojne aktivnosti koji se provođene u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Zagrebu, škola je stekla status Škole ambasadora, a učenici uključeni u provedbu budućih programa postat će mladi ambasadori Europskog parlamenta. Mentoriranje učenika voditi će senior ambasadorice Martina Jerković univ.spec.oec.prof.savjetnik i Marija Mazalin prof.povijesti i likovne umjetnosti.

Dan sigurnog interneta

. Objavljeno u Novosti

U mjesecu veljači 9.2.2021. u Srednjoj školi Ivana Meštrovića Drniš obilježava se Dan sigurnog interneta kojemu je cilj osvještavanje sigurnog i odgovornog korištenja tehnologije i interneta. Tema ovogodišnjeg Dana sigurnog interneta je "Zajedno za bolji internet".

Povodom obilježavanja Dana sigurnog interneta učenici drugog razreda smjer ekonomist provode niz aktivnosti. Učenici su s svojom profesoricom Martinom Jerković s kojom rade na eTwinnig projektu Friends and tradition Laura Prpa, Petra Vukušić, Danijel Buha, Ivan Baran, Danijel Goreta izradili edukativno-promotivni ppoint a uz ppoint sve objavljuju i na Facebook te Twitter profilu.

Izvješće sa stručnog skupa

. Objavljeno u Novosti

U petak 29. siječnja Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš bila je domaćin Međužupanijskog stručnog vijeća za Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju u obrazovnom sektoru Ekonomija, trgovina i poslovna administracija – podsektor poslovna administracija.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE:
Br. Tip Opis datoteke Veličina Preuzimanje
1. IZVJEŠĆE 115 KB

Održan prvi online sastanak učenika na eTwinning projektu "Blago zvano voda"

. Objavljeno u Novosti

Učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš, prvi razred smjer ekonomisti sudjelovali su 28.1.2021., uz pridržavanje svih epidemiloških mjera sastanku s kolegama iz drugih zemalja EU (Italija, Turska, Španjolska i Njemačka).

Teme prvog sastanka bile su upoznavanje i predstavljanje te kratki razgovor o vodi. Što voda predstavlja u životu? Moderator online sastanka preko platforme Zoom bila je profesorica Paola Traferro iz talijanske škole Loreto ICS "G. Solari" di Loreto.

Komunikacija se odvijala na engleskom jeziku gdje su učenici suvereno predstavljali sebe, svoja mišljenja o vodi i diskutirali o radovima koje su izradili prema zadacima iz Modula 1, 2, i 3. Učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš na temu Water and wars in world u Modulu 2 izradili su plakate koji su vidljivi u e-book i zasebno prezentaciju koju možete vidjeti OVDJE. Zadaci za daljnji rad prezentirani su svim sudionicima. Na kraju sastanaka učenici iz talijanske škole Loreto ICS "G. Solari" di Loreto izradili su e-book prvog online sastanka koju možete vidjeti OVDJE.

Voditeljica učenika na eTwinning projektu
Martina Jerković univ.spec.oec.

e-Twinning - Izgradnja održivih ekonomija i društava u Europi

. Objavljeno u Novosti

Dana 19.01.2021. godine, od 15:30 h do 17:00 h održan je prvi online sastanak svih nastavnika uključenih u e-twinning projekt Izgradnja održivih ekonomija i društava u Europi.

Glavni voditelj projekta Andreas Ude iz BBS 1 Goslar – Am Stadtgarten uvodno je pozdravio sve prisutne, nakon toga usljedilo je predstavljanje svih prisutnih nastavnika u e-Twinning projektu.

Dogovoreno je da učenici rade u multinacionalnim timovima, a njihovi će rezultati biti učitani u TwinSpace. Glavni jezik komunikacije - engleski. Kreirat će se 17 timova po 8 učenika iz 10 zemalja Europske unije, ukupno 136 učenika.

Učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš smjer ekonomisti treći razred će raditi na projektu te predstavljati lokalni kraj i Republiku Hrvatsku.

Voditeljica učenika na projektu eTwinning
Martina Jerković univ.spec.oec.

Obilježen Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju

. Objavljeno u Novosti

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju, Praksa za teoriju.

Projekt "Praksa za teoriju" su proveli učenici drugih i trećih razreda elektrotehnike uz vodstvo profesorica Olge Nerlović, Josipe Bilić i Zlate Bilandžija.

Kroz dugogodišnji rad uočili smo da usvajanje matematičkih sadržaja, katkad, učenicima strukovnih zanimanja predstavlja problem. Apstraktne matematičke sadržaje ne mogu si dočarati te pri takvim situacijama stvaraju averziju prema matematici i matematičkim sadržajima bili kompleksni ili nešto jednostavniji. U svrhu što boljeg razumijevanja navedenih sadržaja osmislili smo projekt "Praksa za teoriju".

Učenici u sklopu predmeta "Radioničke vježbe" su izradili različite matematičke modele, po prethodno detaljno razrađenim uputama i točnim matematičkim smjernicama. Na taj način su povezali praksu i teoriju što im uvelike pomaže u shvaćanju i razumijevanju različitih matematičkih sadržaja, također na taj način su razbili predrasude o matematici kao teškoj i kompleksnoj znanosti.

PROGRAMI