SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naši učenici i nastavnica na međunarodnoj konferenciji Inovacije i digitalna tranzicija u zaštiti ljudskih prava

. Objavljeno u Novosti

Međunarodna konferencija Inovacije i digitalna tranzicija u zaštiti ljudskih prava održat će se u Hrvatskom saboru, 29. veljače 2024., s početkom u 12:00 sati.

Naša će nastavnica Martina Jerković univ.spec.oec. prof. izvrstan savjetnik, zajedno s učenicima junior ambasadoricama EPAS Majom Silov, Marijom Begonja i Antoniom Lilić u dijelu konferencije Primjeri dobre prakse predstaviti svoj rad s temom Mladi, ljudska prava i internet.

Cilj konferencije je promicanje inovacija, dijaloga među dionicima te bolje razumijevanje inovacija i digitalne tranzicije na ljudska prava. Europskim digitalnim pravima i načelima želimo promicati digitalnu tranziciju koja oblikuju europske vrijednosti.

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva obilježen glazbeno literarnim programom

. Objavljeno u Novosti

„Ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti (na) Zemlji”.

Povodom obilježavanja Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva 22. veljače u Kući umjetnosti Arsen održan je glazbeno literarni program u kojem su nastupili učenici Glazbene škole Ivana Lukačića Šibenik i Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš.

U literarnom programu podsjetilo se na to da je hrvatska glagoljica povijesno hrvatsko pismo, prepoznatljivo obilježje hrvatske pismenosti i kulture, te važan simbol hrvatskog identiteta. Naglasili su kako slova glagoljice ne nose samo lijep vizualni identitet, već imaju i značenje. 'Tako primjerice, prvih devet slova glagoljskoga pisma (A = az, B = buki, V = vjedi, G = glagolju, D = dobro, E = jest, Ž = živjeti, DZ = zelo, Z = zemlji) izriču poruku „Ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti (na) Zemlji”. Ta misao iznosi stav da je pismenost temelj dobroga života. Ukazali su na njenu važnost i relevantnost u svakodnevnom životu te na važnost promicanja njezine vrednote i ljepote. „Večerašnjim programom želimo dokazati da je glagoljica izdržala test vremena, od razvoja posebnog uglatog tipa glagoljice na hrvatskom govornom području u 13. stoljeću do danas kada i dalje nastavlja biti velika inspiracija djeci i mladima“ – izrazila je učenica solo pjevanja Lucija Zmijanović, autorica literarnog programa.

Tim naše škole na državnom natjecanju "Poslovni izazov 2024"

. Objavljeno u Novosti

Završio je kvalifikacijski izbor timova za nastup na 11. državnom natjecanju "Poslovni izazov 2024". Tim naše škole 'Šumari' kojeg predstavljaju učenik 4.g. razreda Ante Malenica i učenica 2.g. razreda Antonia Lilić pod mentorstvom nastavnice dr.sc. Ljiljane Zmijanović kvalificirao se na regionalno međužupanijsko natjecanje gdje će svoju ideju predstaviti ispred izbornog povjerenstva.

Poslovnu ideju tima možete pogledati na YouTube kanalu putem linka: https://www.youtube.com/watch?v=N4uw_KgNhqE i posjetiti mrežno mjesto njihove tvrtke https://sumski-asistent4.webnode.page/

Tim 'Šumari' predstavlja IT tvrtku Control center forest AI d.d. kao osnivača sustava Šumski asistent AI. Demonstracijski projekt Šumskog asistenta AI omogućio je sofisticirani razvoj alata za analizu šuma koji se temelji na daljinskim istraživanjima i umjetnoj inteligenciji kako bi se zemljoposjednicima pružila putem kreiranog Chatbot AI podrška za očuvanje, održivo korištenje i poboljšanje zdravlja šuma.

Cilj je osnaživanje ljudi i organizacija za bolje upravljanje šumama pomoću analitike satelitskih podataka temeljene na daljinskim istraživanjima, te implementacijom i integracijom sustava umjetne inteligencije u gospodarenju šumama nove generacije.

U Zadru održan Seminar za senior i junior ambasadore Europskog parlamenta

. Objavljeno u Novosti

Europski parlament, ured u Zagrebu dana 8. – 10. veljače 2024. godine organizirao je Seminar za senior i junior ambasadore u gradu Zadru na kojem su iz naše škole sudjelovale senior ambasadorica Martina Jerković i junior ambasadorica ekonomistica Ana Dvorski.

Ukupno je prisustvovalo 59 EPAS škola iz Hrvatske. Program rada uključivao je predavanja i radionice. Na samom početku seminara sve prisutne su pozdravili Maja Ljubić Kutnjak voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Marko Boko i Eli Pijaca Plavšić odnosi s javnošću i programe za mlade Ureda Europskog parlamenta. Nakon uvodnog pozdrava i upoznavanja uslijedilo je motivacijsko predavanje "Glas mladih u superizbornoj godini" nagrađivane vanjskopolitičke novinarke Ivane Dragičević.

Održan okrugli stol projekta iz Programa Erasmus+ EUsolis aktivnosti Jean Monnet i Dan otvorenih vrata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

. Objavljeno u Novosti

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2. veljače 2024. godine održan je četvrti i posljednji u nizu planiranih okruglih stolova čija tema prati 4. modul projekta EUsolis – Održivi gradovi. Riječ je o Erasmus+ projektu, aktivnost Jean Monnet, EUsolis – Solidarna Europa za uključivo društvo, u koji je naša škola uključena kao pridruženi partner. Riječ je o trogodišnjem projektu čiji je nositelj Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Iz naše škole u projektu sudjeluje nastavnica dr.sc. Ljiljana Zmijanović.

Predstavnici različitih institucija predstaviti su koncept „Održivih gradova“ (engl. Sustainable Cities), odnosno njegovu primjenu u različitim okruženjima kao i načine na koje se problemi i prepreke povezane s ovim konceptom mogu smanjiti i prevladati. Nakon srdačnog pozdrava i kratkog obraćanja voditeljice projekta izv. prof. dr. sc. Kosjenke Dumančić slijedilo je izlaganje koordinatorice okruglog stola izv. prof. dr. sc. Ivane Marić i gostiju predavača.

Obilježen Dan sigurnijeg Interneta

. Objavljeno u Novosti

Dan sigurnijeg interneta ima za cilj podići svijest o novonastalim internetskim problemima i aktualnim pitanjima. Ove godine pod sloganom "Zajedno za bolji Internet" pozvani su svi uključujući djecu i mlade, roditelje i skrbnike, učitelje i odgojitelje, kreatore politika, industriju i druge da se pridruže obilježavanju.

Ovogodišnji Dan sigurnijeg interneta poseban naglasak stavlja na odgovorno igranje igara. Tema u Hrvatskoj 2024: Igrajte sigurno – zajedno za bolji internet!

Glavni organizator obilježavanja dana u Hrvatskoj je Hrvatski centar za sigurniji internet. eTwinning projekti isto tako predstavljaju pozitivan primjer primjene IKT-a u obrazovanju i suradnju škola u sigurnom online okruženju.

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta i ove su godine u Srednjoj školi Ivana Meštrovića Drniš, provele vrijedne EPAS junior ambasadorice Antonia Lilić, Josipa Čavala, Maja Silov, Lana Lucić i Antonija Lovrić pod mentorstvom nastavnice senior ambasadorice Martine Jerković u razredima smjera ekonomisti. Učenice su prvodile radionice za svoje kolege učenike prema materijalima koje je izradio Hrvatski centar za sigurniji internet, a za potrebe evaluacije radionica i ostalih provedenih aktivnsoti Antonia Lilić izradila je uporabom IKT alata online upitnik kojeg su po završetku svih aktivnosti učenici popunjavali uz pomoć svojih mobilnih uređaja.

Rezultati natječaja za sudjelovanje u Erasmus+ projektu Youth Exchange - "Youth for volunteering"

. Objavljeno u Novosti

Dragi učenici,

najprije vam se zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i prijavi na natječaj za sudjelovanje u Erasmus + projektu Youth Exchange - "Youth for volunteering" te vam ovim putem ujedno objavljujemo rezultate provedenog natječaja. Ukupno se za sudjelovanje u projektu prijavilo 10 učenika. Imali smo poprilično težak izbor jer su svi prijavljeni udovoljavali osnovnim kriterijima i kvalitetno obrazložili svoju motivaciju, iznijeli zanimljive argumente i stavili povjerenstvo u nezavidnu situaciju izbora nazovimo najboljih među najboljima.

Na osnovu pristiglih prijava tročlano povjerenstvo (Ivan Pilić, prof., Slađana Pavičić Španja, pedagogica i Alen Tomić, prof.) odlučilo se za sljedećih šest učenika koji će sudjelovati u projektu u Zagrebu u vremenu od 15.3. do 23.3.2024.:

  1. ERASMUS24
  2. BALONČIĆ
  3. Žaba95
  4. KLJUČ23
  5. WW0222
  6. Nemazaporke1

Napomena: ostali učenici koji nisu među navedenih 6 učenika bit će na rezervnoj listi kao zamjene u slučaju spriječenosti i nemogućnosti sudjelovanja u projektu gore odabranih učenika. Učenici koji žele dodatno obrazloženje rezultata provedenog natječaja mogu se obratiti nekome od članova povjerenstva.

Odabrani učenici za sudjelovanje u projektu bit će naknadno obaviješteni o daljnjim koracima te vremenu održavanja priprema za projekt u suradnji s nastavnikom Alenom Tomićem.

Alen Tomić, prof.

Učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš sudjelovali na "4. Badel barmen junior cup 2024."

. Objavljeno u Novosti

U petak, 26. siječnja 2024. u Zagrebu, u organizaciji Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb, održan je "4. Badel barmen junior cup 2024.".

Tema natjecanja bila je priprema barskih mješavina na bazi votke. Sudjelovalo je 34 srednje škole iz cijele Hrvatske i inozemstva, a učenici su se natjecali u slijedećim disciplinama:

  • Priprema kratke barske mješavine
  • Priprema duge barske mješavine
  • Flair

Natjecali su se učenici trećeg razreda usmjerenja konobar: Kristijan Barišić, Mateo Burečić, Marko Čupić i Maro Vukušić. U pratnji su im bili profesori Siniša Jelovčić i Luka Podrug.

Maro Vukušić osvojio je prvo mjesto za najbolju tehničku izvedbu i prvo mjesto za najbolju dugu barsku mješavinu. Bravo Maro!

PROGRAMI