SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Učenica Marta Softić osvojila 2. mjesto u kategoriji radova srednjih škola na 54. književnom natječaju "SUSRET RIJEČI BEDEKOVČINA 2023"

. Objavljeno u Novosti

Marta Softić, učenica 3. razreda Opće gimnazije pod mentorstvom profesorice Zrinke Magazin, u nagradnom je natječaju ostvarila uspjeh i novčanu nagradu osvojivši 2. mjesto u kategoriji radova srednjih škola na 54. književnom natječaju "SUSRET RIJEČI BEDEKOVČINA 2023" te je njezin kreativni sastav ''Mogućnosti boja'' na zadanu nagradnu temu "Svijet boja" uvršten u 54. izdanje zbornika ''SUSRET RIJEČI''.

Na natječaj je pristiglo ukupno 198 pjesničkih i proznih radova od ukupno 71 autora te je tročlano stručno povjerenstvo u sastavu:

  • Kristina Špiranec, književna kritičarka, predsjednica povjerenstva
  • Dr. sc. Matea Filko, doktorica lingvistike
  • Marko Gregur, književnik, član povjerenstva

posebno istaknulo  iznimno uspješne  autore i njihove radove na recitalu Susret riječi 2023. koji se održao 23. rujna na Bedekovčanskim jezerima na završnoj večeri manifestacije kojoj su nazočili i naši poznati hrvatski književnici Miro Gavran i Enes Kišević.

Manifestacija je to koja okuplja autore iz cijele Hrvatske koji pišu svoja djela na standardnom hrvatskom, kajkavskom, štokavskom i čakavskom narječju. Nagrade se dodjeljuju u kategoriji za odrasle i za učenike srednjih i osnovnih škola.

Prvu nagradu u kategoriji odraslih osvojila je Sanja Lovrenčić (Zagreb) za svoju  pjesmu "Strašno plavo cvijeće" na standardnom narječju. Drugu nagradu, na kajkavskom narječju, osvojila je Ankica Piculek s pjesmom "Rožu h beri dok ne hlekne" (Zaprešić), a treću nagradu osvojila pjesma "Pozdrav s oslobođenog teritorija" Snježane Vračar Mihelač (Ljubljana), na standardnom narječju.

U kategoriji učenika srednjih škola na temu eseja "Svijet boja" nagrađena su dva rada; za prvo mjesto Laura Završki (Veliki Komor), a drugo mjesto Marta Softić (Drniš). U kategoriji učenika osnovnih škola najboljima su proglašeni radovi malih autora/autorica: za prvo mjesto Helena Sabljak (Bjelovar), druga nagrada otišla je Gabrieli Tadić (Bjelovar), a treće Mateju Demiću (Bjelovar). Za iznimnu kreativnost pohvaljen je rad Jane Krušelj iz Bedekovčine.

Domaćin ovogodišnjih "Susreta riječi" načelnik općine Bedekovčina Darko Ban rekao je kako  je to jedna od najdugovječnijih manifestacija u Bedekovčini koja traje već više pola stoljeća.

- Dokazali smo da smo dobri u tome. Dokaz tome je veliki broj pristiglih radova iz cijele Hrvatske, pa čak i iz Slovenije. Svake godine imamo sve višu razinu kvalitete i veliku zainteresiranost javnosti - rekao je načelnik te dodao kako je ove godine imaju i dva slovenska rada.

- To je samo dokaz naše angažiranosti. A dokaz naše kvalitete su poznati glumci i pisci koju su gostovali u Zagorju – kazao je načelnik Ban.

Na ovogodišnjem, "54. Susretu riječi" nazočna je bila i pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko-zagorske županije Mirjana Smičić Slovenec koja je rekla da je ponosna na sva događanja bilo da se tiču djece ili odraslih osobito u pjesničkoj, proznoj i književnoj strani.

Kristina Špiranec iz stručnog povjerenstva istaknula je kako se u poeziji cijeni i vrednuje različitost.

- U našem zborniku možete pročitati različite radove. On dočarava stanje naše poezije danas, a to je supostojanje vrlo različitih, moglo bi se reći čak i suprotnih poetika - rekla je Špiranec te dodala da poeziju divnom čini to što pruža priliku da svijet vidimo tuđim očima.

Pozivna tema ''Svijet boja'' 54. književnog natječaja ''Susret riječi'':

''Čudesna raznolikost prirode ukazuje nam se kroz tisuće i tisuće varijacija, pozivajući sva naša osjetila da uvide njenu moć i prisutnost. Pritom nam svoju priču možda najviše priča kroz fenomen boja, kroz nevjerojatan spektar nijansi, svijet sjena i kontrasta, toploga i hladnoga. Boje – neobične igre iluzija – stvaraju mnoge impresije u našemu umu, pa tako i utječu na naše emocije. Kako se povezujemo s bojama, kako ih doživljavamo, predočavamo, kako o njima govorimo – tek su neka od pitanja koja si učenici mogu postaviti. Istraživanje svijeta boja kroz umjetnost, a posebice umjetnost riječi, jedna je od vrlo zanimljivih tema. Kako autori iskorištavaju simbolički potencijal boja i kako to može utjecati na čitateljev doživljaj djela, posebice na doživljaj atmosfere različitih prostora, kao i krajolika duše? Kako to da plavu boju neba povezujemo s melankolijom, crvenu sa stanjem opasnosti, a zelenu smatramo bojom nade i mira? Kakav je naš odnos prema crnome i bijelome? Kako boje djeluju na nas, kakvo raspoloženje izazivaju? Što nam znače boje i kako ih u vlastitome životu koristimo te kako se njima poigravamo?''

U prilogu sastav ''Mogućnosti boja'' učenice Marte Softić.

Čestitke našoj Marti na uspjehu i kreativnosti!

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE:
Br. Tip Opis datoteke Veličina Preuzimanje
1. POPIS RADOVA IZABRANIH ZA TISKANO IZDANJE ZBORNIKA "SUSRET RIJEČI 2023." 220 KB "/
2. SASTAV "MOGUĆNOSTI BOJA" UČENICE MARTE SOFTIĆ 79 KB "/

PROGRAMI