Erasmus+ KA122VET "Giro del gastro Italiano"

U nedjelju, 26.10.2025. učenici 3.f i 2.f razreda, smjer Konobar, započeli su putovanje na strukovno usavršavanje u Italiji. Erasmus+ mobility „Giro del gastro Italiano“ započeo je uzbudljivim putovanjem trajektom Jadrolinije iz Splita prema Anconi. U atraktivnoj i uzbudljivoj noćnoj plovidbi s trajektom Marko Polo, sudionici projekta stigli su u ranim jutarnjim satima u luku Ancona. Plan mobilnog putovanja je uključivao i putovanje vlakom u gradove Pescaru i Termoli. Koristeći javni prijevoz, učenici su naučili kako putovati i koristiti se Google alatima u pronalaženju lokacija. Za vrijeme putovanja učenici su implementirali znanja iz pripremnih sati u školi o destinaciji, pretraživali ulice i lokacije javnog prijevoza.
Pescara je grad u pokrajini Abruzzo, u kojem su učenici boravili za vrijeme Erasmus+ mobility group of VET learners. Sudionici su bili smješteni u samom centru grada Pescare, u ugodnim i novouređenim smještajnim kapacitetima „Submeet – incontrarsi di crescere“. U prvim satima boravka u Pescari, učenici su locirali sve važne lokacije koje su koristili za vrijeme boravka na projektu, restoran „Omar Kayyam“ gdje je organizirana prehrana, lokalnu željezničku stanicu s koje se putovalo u školu domaćina u grad Termoli te sve važne kulturološke i društvene atrakcije grada Pescare.
U školi domaćinu, IPSEOA Federico di Svevia u gradu Termoli, organizirano je aktivno učenje i sudjelovanje u radnim zadacima s talijanskim učenicima škole. Zajedno su slušali predavanja mentora prof. Maura, pripremali i realizirali radne zadatke. Osim aktivnog rada, naši učenici imali su priliku upoznati molišćanske hrvate, učenike škole Federico di Svevia, čiji su preci doselili u Italiju iz Hrvatske u 15. st. bježeći pred Turcima.
Vježbe i radni zadaci u školi Federico di Svevia omogućili su našim učenicima da prvi put rade s kolegama iz drugog govornog područja i kulture. U komunikaciji s talijanskim učenicima, sudionici su naučili nove gastronomske izraze i vještine u pripremanju specijaliteta.
Strukovno usavršavanje u stvarnim uvjetima rada odvijalo se u restoranu „Profumi di mare“ uz mentorstvo vlasnika restorana gosp. Giania. Učenici su ručno izrađivali više vrsta tjestenina, pripremali su jela s plodovima mora i poslužili jela na svečanom stolu, te degustirali rezultate svog rada. Cilj ove aktivnosti je u potpunosti ostvaren, a iskustvo je inspirativno utjecalo na učenike.
U Nacionalnoj konfederaciji za obrtništvo, te malo i srednje poduzetništvo CNA – Abruzzo, učenici su predstavili svoju školu i grad Drniš. Domaćini su nam prezentirali mogućnosti zapošljavanja u turizmu regije Abruzzo, utjecaju gospodarske aktivnosti regije na rezultate gospodarstva Italije, te su prezentirali učenicima projekte suradnje s gospodarstvenicima Republike Hrvatske.
Putovanje sudionika završilo je vlakom iz Pescare za Anconu, te trajektom iz Ancone za Split. Svi sudionici mobilnog projekta „Erasmus+ KA122VET Giro del gastro Italiano“ nastavljaju promociju vrijednosti mobilnosti, svijest o učenju i strukovnom usavršavanju, mogućnostima obrazovanja i prilikama unutar granica Europske unije.
U ovom projektu sudjelovali su slijedeći učenici naše škole: Marijeta Gabrić, Nikola Bukarica, Petar Tomić, Roko Aralica, Marko Jerković, Matej Kamber i Gabrijel Nikšić.
| DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE: | ||||
| Br. | Tip | Opis datoteke | Veličina | Preuzimanje |
| 1. | IZVJEŠTAJ | 613 KB | ||
























