SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Obilježena 30. godišnjica stradanja Vukovara u Srednjoj školi Ivana Meštrovića Drniš

. Objavljeno u Novosti

Ove godine navršava se 30. godišnjica stradanja Vukovara te se diljem domovine 18. studenog obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

U skladu sa Zakonom o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta (2020.), Vukovar je proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta i ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države te predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva, odnosno obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Tim povodom pozvane su i škole da obilježe 18. studenog sa svojim učenicima i prigodnim programom, predavanjima i radionicama odaju počast svima koji su dali svoj doprinos za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske.

Srednja škola Ivana Meštrovića ovih je dana uključila u program prigodne sadržaje povodom ove obljetnice, kroz održavanje predavanja u svim razredima, puštanjem filmova u spomen pada Vukovara te izradom plakata nakon prigodnih programa i radionica.

Profesorica povijesti, Marija Mazalin, u svim razredima prikazala je početkom sata petominutni film "Sjećanje na Vukovar" te film preporučen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja pod naslovom "Od toga dana..." redateljice i scenaristice Slavice Šnur, koji tematizira stradavanje djece u Domovinskom ratu te učenicima pojasnila značenje toga dana za hrvatsku opstojnost.

Školska knjižničarka Robertina Hrstić s učenicima iz različitih razreda održala je kratko istraživanje o informacijama vezanim za ovaj dan, koje je zaključeno školskim panoom, kojeg su izradile Lea Budanko (1.r. ekonomske), Iris Puljić (3.r. gimnazije), Anđelina Baričević (3.r. gimnazije) i Marija Ikica (1.r. administratora), a izložen je u prizemnom holu glavne školske zgrade.

Vjeroučiteljica prof. Veronika Kosor pozvala je učenike cijele škole da se pridruže mimohodu organiziranom od strane Župe Gospe od Ružarija koji će poći od crkve svetog Ante prema semaforu do zaobilaznice gdje se na raskrižju Knin/Šibenik/centar nalazi grafit VUKOVAR, u četvrtak 18. studenog nakon večernje mise koja počinje u 18.00 h.

Pojedini razrednici i nastavnici u svojim su razredima upalili svijeću za Vukovar.

Sutra, na sam dan obljetnice, učenici povodom državnog praznika nemaju nastave.

Tekst: Robertina Hrstić, mag. bibl.
Fotografije: Veronika Kosor, prof. i Lea Budanko, 1.r. ekonomske

PROGRAMI