SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

60 GODINA SREDNJE ŠKOLE U DRNIŠU

. Objavljeno u Novosti

Članak povodom Dana škole Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš 29.5.2020.

Kada je šezdesete godine prošlog stoljeća u Drnišu osnovana prva srednja (ekonomska) škola, njena budućnost je bila neizvjesna i, dakako, nepoznata, ali, tko je mogao osmisliti ovakav scenarij dočekivanja šezdesetogodišnjice njenog postojanja, scenarij proslave godišnjice „škole na daljinu“?

Kao da ni sami još nismo potpuno svjesni na koji smo način svi zajedno – nastavnici, učenici, roditelji – uspjeli gotovo privesti kraju ovu fascinantno odstupajuću, neobičnu i drukčiju nastavnu godinu!

Fleksibilnost i snalažljivost koju su pokazali svi sudionici procesa “nastave na daljinu“ zasigurno će biti još jasnija s malo veće, buduće vremenske distance i našim sugrađanima koji nisu izravno povezani sa školom, učenicima i nastavom. Valorizacija trenutnog djelovanja tek slijedi, ali priznati se mora da smo odoljeli izazovima ovih teških vremena u kojima ćemo, odvojeni jedni od drugih fizički, ali sabrani duhom i zajedničkom željom za uspjehom, proslaviti u svojim srcima 60-ti rođendan Škole!

Što je srednja škola jednom malom gradu, gradiću kao što je Drniš? Ona je njegovo bilo života koje kuca u ritmu s društvenim razvojem šireg konteksta, žarišno društveno središte koje usmjerava i povezuje mlade, buduće snage s iskusnim, zrelim intelektualcima svoga vremena, s njihovim profesorima različitih predmeta i predmetnih područja. Škola je mjesto u kojem se odražavaju sve suvremene društvene ideje i promjene te se može reći da grad bez srednje škole, koja na put izvodi punoljetne buduće članove društva, gotovo da i nije grad.

Iako je neposredno iza II. svj. rata u Drnišu otvoren ŠUP – Škola učenika u privredi, početkom drniškog srednjeg školstva smatramo godinu 1960. kada je otvorena Srednja ekonomska škola, smještena u današnjoj zgradi Porezne uprave.

Gimnazija je osnovana 1961. kao područno odjeljenje gimnazije Knin, a osamostaljena je 1963. u današnjoj zgradi na Poljani, gdje radi do 1991.

Škola odlazi u progonstvo u Split zbog okupacije grada od strane velikosrpskog agresora potpomognutim JNA, a iz progonstva se vraća 1996. i otada počinje razdoblje poslijeratne obnove u kojem, uz veliki trud djelatnika i učenika povratnika, dobiva današnji izgled i opremljenost.
Tijekom poslijeratnih godina škola je i kao zgrada i kao ustanova imala više „udarnih“ razvojnih faza u kojima su se stalno poboljšavali fizički i organizacijski uvjeti rada, a najveći izazov bio je i ostao uvijek isti – zadržati kvalitetan rad uz pomanjkanje broja stanovnika na području Drniša te povremeni pad broja đaka u skladu s navedenim.

Ipak, svoje postojanje škola je itekako opravdala ustrajnim odgojno-obrazovnim radom za područje koje, iako u pojedinim fazama vrlo siromašno brojem stanovnika, odnosno đaka, obuhvaća prostorno područje koje svakako zahtijeva rad Škole u Drnišu. S druge strane, rad i postojanje Škole doprinosi razvoju grada.

Svi standardi modernog školstva zadovoljeni su kroz razrednu i praktičnu nastavu koja se odvija na tri lokacije.

Glavna školska zgrada nalazi se na glavnom trgu Poljani i uz klasične učionice sadrži suvremeno opremljene informatičke i ekonomske kabinete te kabinet prirodoznanstvenih predmeta, a na najgornjem katu su uredske prostorije te opremljena školska knjižnica s čitaonicom i slobodnim pristupom internetu.

Zgrada školskih radionica nalazi se u Ulici A. Mihanovića i sadrži elektro kabinet, a u odvojenom objektu strojarsku i elektrotehničku radionicu.

Sportska dvorana u Vukovarskoj ulici također udovoljava uvjetima suvremene nastave TZK-a te služi u brojnim izvannastavnim sportskim aktivnostima.

Redovito nagrađivanje učenika na županijskim i državnim natjecanjima te visoki rezultati testova državne mature pokazatelji su kvalitetnog rada. Posebno je razvijena izvanučionička nastava koja se odvija kroz izlete i ekskurzije, sudjelovanje u organizaciji kulturnih, umjetničkih, sportskih, humanitarnih i ostalih događaja na području grada i šire.

Stručni izleti, vođeni predmetnim nastavnicima, ostvarenje su raznolikog godišnjeg školskog kurikuluma te podupiru učioničku nastavu iz svih predmeta. Škola je svojim radom intenzivno uključena u rad svih kulturnih i obrazovnih ustanova u gradu, udruga građana i vjerskih zajednica te je, kao takva, svakodnevno umrežena u šire društveno okružje.

Pomno razvijanje osjećaja solidarnosti kod učenika rezultira učestalim humanitarnim akcijama. U redovitoj brizi za pomoć kolegama učenicima i sugrađanima u potrebi, odražava se prisnost života u malome gradu.

Domaći ugođaj u školi s nevelikim brojem đaka i nastavnika ne narušava zahtjeve discipline i urednosti, nego se duh zajedništva, štoviše, očitava i u zajedničkom stvaralaštvu pri uređenju škole, u čemu sudjeluju i sam učenici.

Nastavnici su redovito uključeni u cjeloživotno obrazovanje, a nastava se redovito obogaćuje izvannastavnim projektima o kojima redovito izvještavamo na našoj web stranici gdje se o toj temi može temeljitije pročitati.

Ove školske godine objavljeni su natječaji za upis u nove programe, među njima su i nova dva trogodišnja programa, konobar i administrator, koja su tražena od strane škole prema MZO-u radi većeg izbora za sve učenike s ovoga područja, kao i za one iz drugih gradova koji se upisuju u Školu.

Uz konobara i administratora moguć je upis u još jedan trogodišnji program – elektromehaničar, a od četverogodišnjih programa/zanimanja ostaju opća gimnazija, elektrotehničar i ekonomist.

Ono što bismo željeli u ovim danima, nimalo povoljnim za okupljanja i slavlje je – prvom prilikom nadoknaditi ovaj „izgubljeni“ rođendan te zajedno, u pravom raspoloženju i „propisno“ proslaviti 60-tu obljetnicu Srednje škole Ivana Meštrovića, u društvu s njenim bivšim i sadašnjim djelatnicima, učenicima i roditeljima te drugim sugrađanima i javnim osobama. Vjerujemo da ćemo imati priliku do kraja 2020. godine organizirati proslavu kakva priliči ovakvom rođendanu!

Do tada, ostanimo u dobrom duhu, čuvajmo svoje zdravlje i ljubav prema znanju i obrazovanju!

Dragi učenici, roditelji, profesori, djelatnici, sugrađani i svi ljubitelji naše Škole - sretna i vama i nama 60-ta godišnjica osnutka srednje škole u Drnišu!


Tekst: Robertina Hrstić, prof.

Fotografije: iz arhiva Škole

PROGRAMI