SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tim naše škole na državnom natjecanju "Poslovni izazov 2024"

. Objavljeno u Novosti

Završio je kvalifikacijski izbor timova za nastup na 11. državnom natjecanju "Poslovni izazov 2024". Tim naše škole 'Šumari' kojeg predstavljaju učenik 4.g. razreda Ante Malenica i učenica 2.g. razreda Antonia Lilić pod mentorstvom nastavnice dr.sc. Ljiljane Zmijanović kvalificirao se na regionalno međužupanijsko natjecanje gdje će svoju ideju predstaviti ispred izbornog povjerenstva.

Poslovnu ideju tima možete pogledati na YouTube kanalu putem linka: https://www.youtube.com/watch?v=N4uw_KgNhqE i posjetiti mrežno mjesto njihove tvrtke https://sumski-asistent4.webnode.page/

Tim 'Šumari' predstavlja IT tvrtku Control center forest AI d.d. kao osnivača sustava Šumski asistent AI. Demonstracijski projekt Šumskog asistenta AI omogućio je sofisticirani razvoj alata za analizu šuma koji se temelji na daljinskim istraživanjima i umjetnoj inteligenciji kako bi se zemljoposjednicima pružila putem kreiranog Chatbot AI podrška za očuvanje, održivo korištenje i poboljšanje zdravlja šuma.

Cilj je osnaživanje ljudi i organizacija za bolje upravljanje šumama pomoću analitike satelitskih podataka temeljene na daljinskim istraživanjima, te implementacijom i integracijom sustava umjetne inteligencije u gospodarenju šumama nove generacije.

Šumski asistent AI alat za analizu šuma kombinira tradicionalne mjere s umjetnom inteligencijom i satelitskim podacima za pružanje ažurnih informacija o stanju šuma, rizicima, potrebama gospodarenja i promjenama. Usluge uključuju automatske obavijesti o AI detekcijama, a rezultati su lako dostupni putem korisničkih sučelja jednostavnih za korištenje.

Sustav odlikuje primjena inovativnih programskih rješenja za dizajn, oblikovanje i izradu. Satelitski podaci koriste se za otkrivanje promjena i procjena trenutnog statusa šuma, s naglaskom na praćenje rizika kao što su nezakonita prorjeđivanja, sječa i požari. Državne institucije, udruge i vlasnici zemljišta potencijalni su korisnici usluga. Sustav pruža bolju procjenu skladištenja ugljika kao i predviđanja budućeg zdravlja šume na temelju otkrivanja statusa zdravstvenog rizika.

Tim je dizajnirao i razvio simulacijski Centar Razvođe u sklopu kojega je organiziran Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo u kojem je smještena regionalna banka biljnih gena. Čuvanjem sjemena hrvatskih šuma u bankama biljnih gena osigurana je dostupnost sjemena budućim generacijama. Kao važan genetski materijal koji treba sačuvati odabrane su primke hrvatskih tradicijskih sorti koje znanstvenici izdvajaju kao uspješne u prilagodbi klimatskim promjenama i ekstremima.

Usluga Šumskog asistenta AI izvrstan je primjer digitalne transformacije za praktičnu primjenu u šumarstvo i koristi podatke satelitskog promatranja Zemlje za potrebe upravljanja šumama i na taj način osnažuje i izravno uključuje vlasnike šuma. Rad sustava postignut je kombinacijom detaljnih satelitskih snimaka koje je osigurala NASA i dubokog učenja – napredne metode umjetne inteligencije.

„Poslovni izazov“ je natjecanje u kojem učenici srednjih škola razvijaju i prezentiraju svoje poduzetničke ideje stvarajući nova rješenja i inovacije na ovogodišnju temu: „Održivo poduzetništvo i očuvanje hrvatskih šuma“.

Poslovni izazov 2024. organiziraju Udruga poduzetni i Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski.

PROGRAMI