SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Obilježen Svjetski kvantni dan u Srednjoj Školi Ivana Meštrovića Drniš

. Objavljeno u Novosti

Učenici 4.b razreda elektrotehnike u srijedu 19. travnja 2023. sudjelovali su u online predavanju s početkom u 11.30 sati na temu "Hladni atomi i kvantne tehnologije" koju je prezentirala dr. sc. Ticijana Ban, znanstvena savjetnica u trajnom izboru Centra za napredne laserske tehnike, Institut za fiziku, Zagreb.

Škola domaćin bila je Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, a mi smo predavanje pratili u online okruženju.

Globalnu inicijativu World Quantum Day pokrenuli su znanstvenici iz više od 65 zemalja s ciljem promocije i razumijevanja kvantne znanosti i tehnologije u današnjem i budućem okruženju. Svjetski se kvantni dan obilježava 14. travnja, ali i nekoliko tjedana oko tog datuma. Zašto baš 14.4.? Povod je broj 4,14 koji je zaokružena Planckova konstanta: 4,135667696×10−15 eVs, temeljna konstanta koja upravlja kvantnom fizikom. Bila je to prilika da se istakne i Nobelova nagrada za fiziku 2022. koja je bila dodijeljena upravo u području kvantne znanosti.

Na inicijativu dr. sc. Ticijane Ban s Instituta za fiziku Svjetski kvantni dan 2023. obilježio se i u Hrvatskoj, pa se tako pridružujemo svjetskoj karti događanja.

Bila je to prilika da učenici ponove gradivo obuhvaćeno nastavnim kurikulumom četvrtoga razreda.

Kako je to izgledalo u našoj učionici možete pogledati u fotogaleriji.

Za web stranicu škole izradila nastavnica fizike: Ivana Grabić-Marin, prof. mentor

PROGRAMI